Through the Wormhole Belgesel Gösterimi ve İncelenmesi | How did we get here?

Herkese merhaba! Bildiğiniz üzere 2015 yaz döneminden beri belgesel gösterimlerine ve ardından merak ettiğimiz konuları konuşmaya tartışmaya kült olmuş “Cosmos” belgesel serisi ile başlayıp, “Breakthrough” serisi ile devam ettik. Bu dönem de gösterimlere Carl Sagan’ın bıraktığı yerden yolculuğa devam eden, Morgan Freeman’ın sunduğu toplamda 63 bölüm olan, 7 sezonluk “Through the Wormhole” belgesel serisinden yaptığımız seçki ile devam ediyoruz. İlk gösterimde zaman nasıl başladı diye düşündük, sonra canlılık ve bilinç nasıl oluşmuş olabilir diye sorguladık, daha sonra da başlangıçtan önce ne olduğunu öğrendik. Bu haftaki bölümümüzde yaşamın dünyada nasıl oluşmuş olabileceğini araştıran bilim insanlarının çalışmalarını dinleyeceğiz. Astrobiyoloji ilgililerinin özellikle ilgisini çekecek bir bölüm “How did we get here?” ile karşınızdayız!
Bir jeolojist, yaşamın başlangıcının izlerini Hadean döneminden kalan fosillerde ararken, başka bir bilim insanı laboratuvar ortamında bu dönemdeki çarpışmaları canlandırmaya çalışıyor. Harvard Tıp Okulundan Jack Szostak, laboratuvarında ilkel dünyadaki bir gayzerin kimyasını oluşturup hücre zarımsı yapı oluşturmaya çalışıyor ve bu yapıların hücre bölünmesi gibi bir süreci gerçekleştirdiklerini keşfediyor! Manchester Üniversitesi’nden kimyager John Sutherland laboratuvarındaki düzenekle DNA’nın nasıl olduğunu keşfetmeye çalışıyor. Dünyanın lider kozmologlarından Paul Davies ve meslektaşı Felisa Wolfe-Simon ise çok daha ilginç bir fikre sahipler. “Gölge Biyosfer” denilen, dünya üstünde farklı bir yaşam ağacından gelen tek hücreli canlıların oluşturduğu teorik bir biyosferin araştırmalarını yapıyorlar. Bu hepimizin ortak bir atadan gelmediği ihtimalini ortaya çıkarıyor. Mars’tan dünyamıza gelen ALH84001 kaya parçası ile yapılan çalışmalar ise belki de hepimizin Mars’lı olduğu sonucuna kadar giden araştırmalara neden olmuş durumda. Bu haftaki bölümümüz yine dolu dolu!
BONUS: 1953’te yapılan Miller-Urey deneyinin sonuçları o kadar çığır açtı ki eski öğrencisi Dr. Jeffrey Bada tarafından San Diego’daki Scripps Enstitüsü’nde o cihaz koruma altına alındı. Belgeselde, Jeffrey orjinal düzenek üstünden deneyi anlatacak!
Tarih: 22 Mart 2017 Saat: 17.45
Yer: NH001